Namninsamling till

Inget barn ska leva i hemlöshet


Inget barn ska leva i hemlöshet
7 visningar

Runtom i Sverige finns människor som av olika anledningar saknar tak över huvudet. Det yttersta ansvaret för att motverka hemlöshet ligger hos kommunerna, och politiska lösningar är därmed viktiga för att vi ska komma åt problemet på ett långsiktigt, strukturellt plan. Men även för en enskild person finns det många saker att göra för att erbjuda hjälp, medmänsklighet och stöd.

Året runt utgör våra gator och andra allmänna utrymmen hemvist för människor som saknar bostad. Människor som kämpar varje dag och som aldrig kan ta grundläggande saker som mat, värme och sovplats för givna.

Året runt är hemlöshet ett problem som vittnar om hur vi misslyckas med att tillgodose de allra mest basala behoven hos de allra mest utsatta, men under vintermånaderna påminns nog många av oss som har bostad lite extra om vilket helvete det måste vara att tillbringa sina dagar och nätter i ett iskallt Sverige.

Bostadslöshet en akut fråga

När SVT lanserade serien ”36 dagar på gatan”, som ger en inblick i bostadslösa människors vardag, blossade frågan om hemlöshet upp i debatter. I serien får vi bland annat se hur hemlösa människor fördriver vinternätterna med att åka tåg mellan olika städer. På tåget är det relativt varmt, och åker man en längre sträcka går det kanske till och med att få någon timmes sömn innan det är dags att byta linje.

I FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 25 (1), står det att varje person har rätt till en levnadsstandard som är "tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster". Det står också att varje människa har "rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.” I skildringen av hemlösas tillvaro blir det tydligt att detta inte uppfylls.

Kort efter att SVT:s dokumentärserie släpptes kom avslöjandet om att minst 718 barn i Stockholm lever i hemlöshet. Detta visade sig efter en kartläggning gjord av Stockholms stad. Det ska tilläggas att kartläggingen endast omfattade de barnfamiljer som varit i kontakt med socialtjänsten, så mörkertalet antas vara stort. I statistiken ingår t.ex. inte ensamkommande barn och unga, barn till utsatta EU-medborgare eller barn till papperslösa föräldrar.

december 15, 2021

127 underskrifter

Avatarlastare för trådram
Avatarlastare för trådram
Avatarlastare för trådram
Avatarlastare för trådram
Avatarlastare för trådram
Läs mer
brev till

Inget barn ska leva i hemlöshet

Uppdateringar

Fler uppdateringar...
Philip Olsson Philip Olsson startade denna petition

1 månad sedan

Skriv ett svar eller en kommentar

Du bör eller konto för att kommentera.

127 underskrifter
4.873 behövs för att nå 5.000
By signing, you accept Campoal’s Terms of Service and Privacy Policy, and agree to receive occasional emails about campaigns on Campoal. You can unsubscribe at any time.
Liknande uppror
2.9K
Do Not Mandate Vaccines or Masks for Our Children
Namninsamling till Yeshiva Schools

Dear School Administrator, The past 1.5 years have been challenging. No one ...

Philip Olsson 201 underskrifter 134
Division No. 6, AB, CA
176
Help American Girl understand why limb difference dolls are so important
Namninsamling till Katy Dickson

My daughter, Jordan, started asking me why her dolls don't look just ...

Philip Olsson 18.3K underskrifter 35
VA, US
322
What Jeff Sessions won’t tell you, but every American should know…
Namninsamling till Attorney General Jeff Sessions

Let us not sit still while Attorney General Jeff Sessions unleashes another ...

Philip Olsson 12.5K underskrifter 18